Sfinții noștri cei de toate zilele

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este unul dintre marii sfinți mucenici, cunoscut pentru minunile sale și pentru darul de tămăduitor. El este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie și este prăznuit ca unul dintre cei mai mari sfinți militari atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică de rit bizantin și de rit roman. A trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) și a murit ca martir în anul 306.

Conform relatărilor din Sinaxare (carte care cuprinde pe scurt viețile sfinților), Sfântul Dimitrie era fiul prefectului din Tesalonic (Salonic, Grecia de astăzi), provenind astfel dintr-una dintre cele mai nobile familii din Macedonia. El era apreciat nu doar pentru noblețea și frumusețea sa exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea de care dădea dovadă. Încă de tânăr, a devenit strateg și specialist în arta militară, astfel că, în ciuda vârstei sale, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian, Cezarul Greciei și al Macedoniei.

Toate aceste onoruri nu l-au îndepărtat pe Dimitrie de cele mai importante preocupări, și anume mântuirea sufletului. Fiind un creștin devotat și învățător al credinței în Iisus Hristos, își dedica o mare parte din fiecare zi predării și interpretării învățăturilor lui Hristos, în mod public și fără rezerve. Datorită exemplului său, mulți păgâni din Tesalonic și din regiunea înconjurătoare s-au convertit la creștinism, în ciuda persecuțiilor ordonate de împărat împotriva creștinilor.

Din cauza faptului că și-a mărturisit deschis credința creștină, Dimitrie a fost arestat și întemnițat.

“În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: “Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.” se spune în „Viețile Sfinților”

 

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (astăzi Sremska Mitrovica, Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic pe 26 octombrie 413.

Moaștele Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir, în Biserica Sfântului Dumitru din Salonic (Wikipedia)
Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic (Wikipedia)

La scurt timp după moartea sa, în Salonic a fost construită o bazilică pe mormântul Sfântului Dimitrie, care a devenit un important centru de pelerinaj. După cucerirea otomană din 1430, bazilica a fost transformată în moschee. A redevenit biserică în 1912, după ce orașul a fost recucerit de greci în timpul Primului Război Balcanic. Edificiul paleocreștin original există și astăzi și reprezintă principalul sanctuar dedicat Sfântului Dimitrie.

Numele Dimitrie are origine grecească și face referire la vechea zeiță Demetra. Creștinismul a adaptat acest nume, folosind varianta masculină Demetrios, uneori interpretată ca o simplificare a cuvântului demometer, care înseamnă „maica poporului” (de la demos = popor și meter = mamă), pronunțat în greaca modernă dimomitir. În România, pe lângă varianta masculină Dumitru sau Dimitrie, există și numeroase forme derivate, cum ar fi Mitrea, Mitru, Mitu, Dima, și diminutive precum Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mituș, Mitel sau Mitică. De asemenea, există și varianta feminină Dumitra.

Pentru a obține valoarea numerică a numelui Dimitrie, convertim fiecare literă din nume în cifra corespunzătoare acesteia, conform corespondenței:

123456789
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVXYZ  

După efectuarea calculului, observăm că suma tuturor cifrelor provenite din numele Dimitrie este 6.

D=4, I=9, M=4, T=2, R=9, E=5

4+9+4+9+2+9+9+5=51

5+1=6

Persoanele care poartă numele Dimitrie sunt puternic influențate de energia asociată cifrei 6. Această cifră simbolizează noblețe fizică și spiritualăblândețeomeniebunătate și generozitate, precum și un puternic simț al responsabilității și îngăduinței. Cei cu acest nume sunt preocupați în mod constant de bunăstarea celor din jur, însă prioritatea lor este familiaFericirea și liniștea căminului sunt fundamentale pentru ei și le oferă un scop clar în viațăIubirea și dăruirea lor sunt atât de mari încât, uneori, grija pentru familie și pentru cei dragi poate depăși preocuparea pentru propria persoană.

Având o nevoie profundă de pace și armonie, aceste persoane își asumă adesea responsabilități sociale și familialeSpiritul lor conciliant le determină să caute mereu soluții pentru a le oferi celorlalți o stare de bine. Își doresc ca frumusețea și armonia să fie prezente în viața lor și acționează cu pragmatism pentru a aduce confortliniște și echilibru, atât în familie, cât și în comunitatea din care fac parte.

Cu toate acestea, provocările apar atunci când, din dorința de a ajuta, își asumă rolul de salvator în viața celor apropiați și își încarcă prea mult agenda cu responsabilități, neglijându-se pe sine. Această tendință poate duce uneori la un comportament posesivsufocant sau la dependență emoțională.

Persoanele cu numele Dimitrie sunt adesea emotivesensibileromantice și idealistice, devenind vulnerabile în fața problemelor de natură sentimentală. Deși tind să fie senini și echilibrațilipsa de interes sau dezaprobarea celor din jur față de acțiunile lor le poate provoca frustrări profunde, determinându-i să devină certărețibrutali și, în cazuri extreme, violențiNevoia de iubire și de confort fizic și emoțional poate degenera în dependențăagresivitateposesivitate și gelozie, manifestându-se mai ales atunci când simt că resursele lor – fie ele materiale (bani), fie emoționale (iubirea și aprecierea celor din jur) – sunt amenințate.

În România, aproape 270.000 de persoane își sărbătoresc onomastica de Sfântul Dimitrie pe 26 octombrie, majoritatea fiind bărbați, continuând astfel o tradiție puternică legată de numele acestui sfânt ocrotitor.

 
Distribuie
X